Alternatief, daar zit iets in.

Over spiritualiteit, medische zorg, gezond verstand en hoe de waarheid in het midden ligt.

Als je begrijpt wat ik bedoel

Blog2 Plaatje1

Open minded, maar kritisch.

De eeuwenoude tradities en paden geven ons levenswijsheid en kennis over gezondheid en kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan je welzijn, maar tegelijkertijd is het goed om kritisch te blijven en je er eerst goed in te verdiepen. Als je je te lichtzinnig aan iets overgeeft, of te kritisch bent en zonder kennis alles veroordeelt, doe je jezelf tekort. Maar ik geef toe, ook ik schiet vaak in de lach om de zelfuitgeroepen goeroes en ingestraalde of uitgestraalde verlichte types die je soms ook op social media tegenkomt. En ligt het aan mij of wordt intussen de helft van Nederland gecoacht door de andere helft?  Het gaat me aan het hart dat mensen met bijzondere gaven en oprechte intenties worden overschaduwd door charlatans die op internet goede zaken doen. Het lijkt mij belangrijk om je gevoel, maar ook je gezonde verstand te gebruiken.

Alternatief? 

Dat geldt ook voor de alternatieve of complementaire geneeskunde. In je diepste wanhoop wil je beter worden en het maakt je niet uit naar welke piskijker je gaat. Ik weet als geen ander hoe moeilijk, zo niet onmogelijk, het is om je hier goed in te verdiepen als je ziek en kwetsbaar bent. Hoe scheid je het kaf van het koren?  Het schrijnende is dat de reguliere gezondheidszorg zo’n afkeer heeft van alles wat niet door de farmaceutische industrie wordt gefinancierd, dat ook hier alles op één hoop wordt gegooid.  Een gemiste kans, want de reguliere en alternatieve (what’s in a name?) zouden elkaar mooi kunnen aanvullen. Alternatief is ook een rare aanduiding en verzamelnaam, want veel oude geneeswijzen die ze daaronder scharen zijn al duizenden jaren oud. Zoveel ouder dan onze jonge commerciële farmaceutische industrie, die zelf trouwens ook gebruik maakt van die oude kennis.

Vannacht werd ik getroffen door een invallende gedachte

Blog2 Plaatje2

Regulier.

Wat weet een gemiddelde arts hier in het westen van voeding, mindset, leefstijl of preventie? Ik geloof dat er in de hele studie welgeteld één dag aan voeding wordt besteed. Het is geen geheim dat artsen bonussen krijgen van zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie voor het uitschrijven van medicijnen. Ik heb mij weleens afgevraagd of er medicijnen worden voorgeschreven om symptomen van een ziekte te bestrijden of dat er ook diagnoses worden gesteld om medicijnen te kunnen voorschrijven. In ieder geval gaat het vaak voorbij aan de diepere oorzaken. De term ‘medicijnen studeren’ vat het dus eigenlijk goed samen.

Gezondheid.

Wist je dat ze in andere culturen heel anders naar gezondheid en gezondheidszorg kijken dan wij hier in het westen? Ik las laatst dat een huisarts in China wordt betaald naar de gezondheid van zijn patiënten. Hoe gezonder zijn patiënten, hoe beter de huisarts. Klinkt logisch toch? Dr. Pang Ming, een Oosters en Westers afgestudeerd arts, startte in 1991 in Beijing een klein Zhineng centrum. Het werd in korte tijd zo succesvol, met meer dan 300.000 patiënten, dat het de titel ‘het grootste medicijnloze ziekenhuis ter wereld’ kreeg. Arts en onderzoeker Henk Fransen heeft de intentie om hier in Nederland het eerste medicijnloze ziekenhuis op te zetten, om mensen te begeleiden in hun zoektocht naar genezing. Zodat ze gebruik kunnen maken van de kennis van beide werelden. De medische die van buitenaf en de alternatieve benadering die van binnenuit werkt, het beste van twee werelden gecombineerd. En hij krijgt gelukkig bijval. De laatste tijd wordt steeds vaker vanuit de westerse geneeskunde zelf de macht van de farmaceutische industrie ter discussie gesteld, een hoopvolle ontwikkeling.

Dat geeft te denken

Blog2 Plaatje3

Wat het mij heeft gebracht. 

Ik heb ook de wijsheid niet in pacht, ik zoek mijn eigen weg hierin. Mijn ervaring is dat het een complexe zoektocht is om jezelf en je lijf te leren kennen en te helen. Een mens zit wonderlijk in elkaar en is zeker geen verzameling losse onderdelen, vandaar dat de reguliere gezondheidszorg vaak tekortschiet. Met al die specialisten met een kokervisie, op hun eigen eilandjes van kennis. Zodra het te ingewikkeld wordt of samenwerking met andere disciplines vraagt kom je in de problemen, en wordt je van de één naar de ander gestuurd. Uiteindelijk moet je het zelf uitzoeken en kom je in een doolhof terecht. Dat heeft op den duur geresulteerd in een zelf opgezet revalidatietraject, en mijn persoonlijke zoektocht naar genezing. Ik heb een team van enthousiaste deskundigen die mij begeleiden op verschillende gebieden, en langzaam begint het zijn vruchten af te werpen.

In latere blogs zal ik daar dieper op ingaan, in de hoop dat ik hiermee anderen kan helpen.

Bedankt voor het lezen en ik wens je een goede gezondheid.

Liefs,

Eveline 💚

6 gedachten over “Alternatief, daar zit iets in.

  1. Ik kan me hier zeker in vinden,
    Wel vraag ik me af welke kant het op gaat wat betreft ‘gaves’ (?) – gezien ik er van overtuigd ben dat alles al in iedereen zelf aanwezig is.. Dan ‘geloof’ ik hooguit in de juiste begeleiding 😉

    Benieuwd naar wat er komen gaat, het is in ieder geval fijn lezen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s