Op zoek naar geluk, het ware kerstgevoel.

IMG_7646

Wie zoekt er niet naar het grote geluk? Volgens mij heeft God, de bron of zo je wil het universum dat zo goed verstopt dat het voor ons met alle ruis om ons heen bijna onvindbaar is geworden. Ik denk dat het verstopt ligt op een plek waar wij het laatst zoeken, in ons eigen hart.

Hoe komt het dat mensen in ontwikkelingslanden blij zijn met ogenschijnlijk niets? Waar komt dat autonome geluksgevoel vandaan? Terwijl wij in een van de rijkste landen ter wereld alles bezitten, maar onze authenticiteit verliezen en vaak zuur en ontevreden zijn? Hoe komt het toch dat het kapitalisme de ontembare hebzucht zo heeft aangewakkerd?

Het lijkt wel of alles alleen nog maar draait om geld en macht, en de angst om dat kwijt te raken. We zoeken geluk tevergeefs buiten onszelf in geld, spullen, vermaak, of status. We ontlenen er onze identiteit aan. De leegte die dat veroorzaakt maakt de mens hebberig en daardoor angstig voor verlies. Bang voor het kwijtraken van bezit of het loslaten van oude tradities. Ons inlevingsvermogen en gevoel van verbinding lijkt ver weg, alsof ons hart op slot zit en we de sleutel kwijt zijn. Het tegenovergestelde van liefde is niet haat, wat veel mensen denken, maar angst. En er is iets nog gevaarlijker dan angst, namelijk onverschilligheid, waardoor alle compassie voor de wereld om ons heen verdwijnt.

IMG_7642

Wij hebben helaas vaak een crisis nodig om “wakker” te worden. Maar dat is niet noodzakelijk, je kunt zelf je geluksbewustzijn verhogen en je bewust openstellen voor geluksmomenten. Dat gevoel van dankbaarheid wanneer je je passie volgt of je levensmissie vindt. Die momenten van geluk wanneer je luistert naar mooie muziek, in de natuur bent, of wezenlijk contact maakt met een dier. Dat gevoel van intimiteit, verbinding, dat eenheidsgevoel, wanneer je identiteit verdwijnt en je opgaat in het geheel. Die Eenheid met alles, die non-dualiteit, is een andere werkelijkheid en lost dat gevoel van afgescheiden zijn op. Herken je dat, op het strand met je haren in de wind, wanneer je opgaat in het geheel? En hoe vol-ledig je je dan voelt? Je ont-moet jezelf, voelt je een met alles om je heen. Ik voel het ook als ik mediteer of wanneer ik zo op ga in het schrijven aan mijn boek dat ik in de flow alle besef van tijd verlies.

Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Toepasselijk gebod in deze kersttijd waar wij liefde en vrede prediken, maar waarvan er vaak bitter weinig terecht komt. Ik was pas op Veggieworld Winterfair, een vegan kerstmarkt. Er liepen zelfs daar bezoekers met een bontkraag op hun jas, je moet maar durven, maar ik kom met regelmaat mensen tegen met een bontkraag op hun jas groter dan hun hond. We vervreemden niet alleen van elkaar, maar ook van de natuur en van dieren. Het ene dier wordt doodgeknuffeld en draagt een fluwelen jas, de ander doodgeknuppeld of levend gevild voor een kraag op een jas. De een wordt gruwelijk verwend, eet van een gouden bord, de een ander beland na een gruwelijk leven en akelige dood erbovenop. Onze overmatige vleesconsumptie tijdens de kerstdagen kost bijna drie miljoen dieren het leven. Het doet me pijn, meer dan wat dan ook, maar ik troost me met de gedachte dat er een shift gaande is. Steeds meer mensen worden langzaam “wakker” en stellen zichzelf vragen als; Mag het misschien ook een onsje minder? Heb ik uberhaupt wel vlees nodig voor een fijne kerstmaaltijd? Wil ik wel meedoen aan die ratrace? Of zit het ware geluk en dat kerstgevoel in iets heel anders? Het is nieuwe maan, wat staat voor een nieuw begin. Daarbij is het morgen de kortste dag, de winterwende, de zon en het licht keren terug wat een nieuwe start inluid. Misschien valt alles samen en besluit je het deze kerstperiode anders te doen, meer te luisteren naar het fluisteren van je hart?

img_7645-e1512929077941.jpg

Probeer in de drukte van de komende feestdagen een moment te verstillen, en te voelen waar jij nu echt gelukkig van wordt. Neem een moment voor jezelf. Waar verlang je naar? Ik denk zomaar dat dat niet die nieuwste iPhone is, geen cadeau’s, niet die overvloedige kerstmaaltijden. Niet dat wat reclames ons willen doen geloven. Het zit niet in alle diversiteit van vandaag de dag of wat de buitenwereld en commercie je voorschotelt. Het ware geluk vindt je heel ergens anders. Ja precies daar, in je ❤️

Ahimsa, sankriet voor geweldloosheid, ik draag het op mijn pols en in mijn hart. De wereld heeft het zo nodig, en niet alleen tijdens kerst. https://youtu.be/XsfX0u80M5c

IMG_7665

Ik wens je fijne kerstdagen, en vooral licht en liefde. Voor jezelf en alles en iedereen om je heen, inclusief de aarde.

Dat is mijn kerstwens voor jou.

Liefs,

Eveline 💚

6 gedachten over “Op zoek naar geluk, het ware kerstgevoel.

  1. Dat is wel even een “eye opener” Eveline, wat je daar schrijft.
    Ik hoop zo dat mensen tot bezinning komen en daar niet altijd eerst zelf iets ergs voor hoeven meemaken, maar hoe dat zou moeten, weet ik ook niet. Ik hoop dat op scholen er voor de jonge generatie veel bij wordt stil gestaan, wat echt belangrijk is in het leven en voor onze aardbol. We hebben heel veel liefde nodig en dat begint met houden van jezelf, anders kun je ook niets uitdragen.
    Ik wens jullie ook fijne kerstdagen. x

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie