Buiten de gebaande paden

gebaande paden

Tussen mijn papieren vond ik notities van een lezing van dr. Henk Fransen. Het was om meerdere redenen een bijzondere avond, een daarvan was de locatie. Als je ooit in de gelegenheid bent, raad ik je aan om “Op Hodenpijl” in Schipluiden eens te bezoeken. Het schijnt overdag en zeker in de zomermaanden ook erg mooi te zijn, ik was er afgelopen winter een paar keer ‘s avonds om een lezing bij te wonen.

Als je mij volgt weet je inmiddels dat ik een holistische visie heb op gezondheid, en weet je ook dat dat een reden heeft. Ik ben chronisch ziek, en was lange tijd vrijwel bedlegerig. Revalidatie in een revalidatiecentrum mislukte, mijn lichaam was volgens deskundigen niet te revalideren. Maar ook al is er geen vastomlijnde therapie, werken reguliere medicijnen niet, geloof me…er zijn vele wegen om te werken aan je herstel.

Het maakt het wel moeilijker. Het is eenzaam pad, een zware opgave, en je omgeving maakt het je vaak onbewust extra moeilijk. Want je past niet in een hokje en daar houden mensen van, van duidelijkheid. Wanneer er geen medicijn, geen simpele therapie, geen vastomlijnd traject, geen wondermiddel beschikbaar is, zul je zelf op zoek moeten naar andere wegen. Er zijn vele manieren om aan herstel te werken, en door alles met elkaar te combineren zijn er wel wonderlijke resultaten te behalen. Ondanks dat mijn lichaam mij steeds weer nieuwe uitdagingen geeft, vind ik dat het wonderbaarlijk goed gaat. Stapje voor stapje, letterlijk, ging ik vooruit. Daardoor merk je het haast niet, maar terugkijkend op die afgelopen bijna vijftien jaar hebben al die kleine stapjes mij verder gebracht dan ik ooit had durven dromen.

Dat lichaam, ziel en mind een zijn is niets nieuws. Dat daarop ingezet zou moeten worden lijkt mij ook logisch. Toch gaapt hier een groot gat in de reguliere medische zorg. Dat betekent dus dat je zelf op zoek moet, en dat heb ik gedaan en ben ik nog steeds mee bezig.

De lezing van Henk Fransen ging hier ook over. Lichaam en geest zijn een. Psychosomatiek is jullie wellicht bekend, dat je geest zich uitdrukt via je lichaam. Maar het werkt ook andersom. Langdurige lichamelijke stress, door ziekte en pijn, tast op den duur je geest en denkvermogen aan.

Het immuunsysteem regelt alles en wordt beïnvloed door emoties. Er bestaan twee hoofdemoties, namelijk angst en liefde. Angstgevoeligheid ontstaat in je jeugd. Wanneer je weinig steun en liefde hebt gehad heb je een grotere kans op ziektes, die gevoed worden door angst. Aan een ziekte gaat een lang proces vooraf, vaak wel tientallen jaren.

En wist je dat ieder orgaan correspondeert met een emotie?

Neem bijvoorbeeld de maag, je verteert voedsel, maar ook ervaringen. Je moet goed kauwen om iets te kunnen verwerken. Dat geldt ook voor je emoties, je moet je er eerst mee verbinden, het doorvoelen, pas daarna kun je iets verteren. Iets om bij stil te staan. Hoe neem je je eten tot je, hoe neem je het leven tot je? Iets kan daardoor als een steen op je maag liggen.

En de lever, die is voor het filteren, ontgiften. Denk aan de spreuk, iets op je lever hebben.

De blaas zorgt voor loslaten, water natuurlijk, maar ook gevoelens. Je kunt het in of ophouden, tot het pijn gaat doen, en je kunt pisnijdig zijn.

De hele spijsvertering is één grote metafoor. Prachtig he?!

Je kunt een bal onder water drukken, net zoals je je gevoelens kunt proberen te onderdrukken of ontkennen. Maar de vraag is, werkt het? Of komt het ergens anders vroeg of laat weer bovendrijven? Ziekte kan weggedrukte pijn zijn, en mentale onbalans kan een lichamelijke oorzaak hebben.

Heling ontstaat wanneer het onbewuste bewust wordt. Wanneer je ontspant en die bal boven komt drijven. Het is de kunst om hem niet met trucs weer weg te moffelen, maar het lef te hebben om je ermee te verbinden. Voel je pijn, kijk het recht aan en voel wat er te voelen valt. Zo ontstaat heling. Het is geen passief iets wat je overkomt, het is hard werken.

Het boeit mij enorm, de holistische kijk op gezondheid, het heeft mij al veel geleerd.

Ik geloof in zelfheling, zoeken wat bij je past en doen wat je aanspreekt en goed voelt.  En daarnaast op zoveel mogelijk verschillende gebieden investeren.

Dus is revalideren consequent hard trainen? Ja!

Is het gezonde voeding en de juiste supplementen? Ook dat!

Is het mindset? Zeker!

Doet yoga, mediatie en zelfonderzoek je gezondheid echt zoveel goed? Absoluut!

Goede begeleiding door deskundigen? Onmisbaar!

Hoe belangrijk is het om de juiste balans te vinden tussen in en ontspanning?

Dit is het belangrijkste wat er is!

Een goede gezondheid is een totaal plaatje. Mijn uitdaging is dagelijks de balans zoeken tussen de strijd met mijn lijf aangaan om grenzen op te rekken en overgave aan dat wat is en het accepteren van mijn grenzen. Mijn discipline is mijn kracht en tegelijkertijd mijn valkuil. Wat is jouw valkuil? Herken je iets in wat ik schrijf?

Ik hoop dat ik in ieder geval wat inspiratie of stof tot nadenken heb kunnen geven.

Tot de volgende blog, bedankt voor het lezen.

Liefs,

Eveline 💚

4 gedachten over “Buiten de gebaande paden

Plaats een reactie