Domme gans?

Gefascineerd als ik ben door deze prachtige vogels kan ik het niet laten om, wanneer ik het gegak in de lucht hoor en de ganzen over zie vliegen, ze na te kijken. Schitterend die prachtige V-vorm. Vind jij ze ook mooi? Dan heb ik wat weetjes voor je.

Wist je bijvoorbeeld dat wanneer een mannetje en een vrouwtje een paar vormen, ze meestal hun hele leven samen blijven? En als er een wegvalt de ander zijn verdere leven alleen blijft? Ganzen zijn hele trouwe dieren en kunnen wel 30 jaar oud worden.

Gans2

Moedergans neemt haar jongen onder haar vleugels om ze warm te houden en om ervoor te zorgen dat de jongen het vet van de veren van de moeder overnemen, zodat hun dons enigszins waterafstotend wordt. En wat ik ook zo mooi vind is dat ganzen hun jongen onderbrengen in een crèche, je hebt vast weleens zo’n grote club jonge ganzen gezien met een paar begeleiders.

Het kuiken-dagverblijf is handig voor de ouders die, net als bij ons, op deze manier tijd hebben voor hun dagtaak. De ouders kunnen op zoek naar voedsel. In een grote groep is het ook veiliger voor de kids, want de kans om gepakt te worden door een roofdier is kleiner in een grote groep.  De begeleiding van de crèche is in handen van een aantal voogden, vaak familieleden van een aantal jongen in de groep. Het is interessant dat de begeleiders zonder direct voordeel voor zichzelf op de jongen van andere ouders passen. Het kunnen ganzen zijn die niet broeden, of waarvan het broedsel verloren is gegaan. Het is niet duidelijk hoe die selectie verloopt, maar boeiend is het wel.

Ganzen hebben ook een heel goed gehoor en zijn heel waaks. Vroeger werden ze daarom bij tempels gehouden om deze te bewaken, later vaak bij boerderijen. In China gebruikt de politie zelfs ganzen om overheidsgebouwen te bewaken.

De jaarlijkse vogeltrek is voor een gans een hachelijke onderneming. Het kost ontzettend veel energie en daarnaast moet je maar afwachten of je veilig je eindbestemming haalt. Alleen kan een gans die enorme reis nooit aan, maar door samen te werken lukt het wel. Gezamenlijk gaan ze op reis naar het zuiden om te overwinteren. In het koude noorden kunnen ze ‘s winters namelijk niet overleven. Vanuit Scandinavië en Siberië komen ze daarom naar Nederland. Ze vliegen duizenden kilometers om hier gras te eten.

Ganzen vliegen over het algemeen overdag omdat ze grotendeels afhankelijk zijn van thermiek, maar soms vliegen ze ook ’s nachts. Hoe ze zich oriënteren in het donker is een groot mysterie. De oudere ervaren ganzen wijzen de weg tijdens deze lange trektochten. Ze vliegen in een prachtige grote V-vorm, schuin achter elkaar aan zweven ze in elkaars luchtstroom om zo energie te sparen. De gans die voorop vliegt heeft het het zwaarst, maar wordt aangemoedigd door de achterste gelederen. Je hoort ze vaak gakken in de lucht, ze communiceren namelijk continu. Wanneer de voorste te moe wordt neemt een ander zijn plaats in en wisselen ze van plek. De achterste ganzen hebben als taak de voorste aan te moedigen.

Iedere gans heeft zijn eigen taak in de formatie. Wanneer een gans ziek wordt of gewond raakt gaan twee ganzen mee naar de grond om hem te helpen en te beschermen. Zodra hij weer in staat is om te vliegen stijgen ze met elkaar op en sluiten ze zich bij een andere groep aan om uiteindelijk weer bij hun eigen groep terecht te komen.

Dus nooit beweren dat een gans dom is, verre van dat, misschien kunnen wij nog wat van ze leren.

Liefs,

Eveline💚

 

 

3 gedachten over “Domme gans?

  1. Echt mooi als ik ze zie overvliegen. Maakt me altijd een beetje weemoedig. Weet niet waarom. Zij vertrekken naar het betere weer en wij staan dan gewoonlijk voor natte en donkere dagen waar ik niet zo van hou.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie